email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi modificari privind restituirea bunurilor din patrimoniul national care au parasit ilegal teritoriul unei tari

Taxe si Impoziterestituire bunuri patrimoniupierderea bunurilor culturalecomisia europeana



Comisia Europeana ia noi masuri pentru a ajuta statele membre sa-si recupereze bunurile din patrimoniul national care au parasit ilegal teritoriul lor.

Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, a propus sa se consolideze mecanismele de restituire de care dispun statele membre, deoarece legislatia actuala nu se dovedeste suficient de eficace atunci cand vine vorba de recuperarea bunurilor din patrimoniul national care au parasit ilegal teritoriul unei tari.

Modificarile vor garanta recuperarea unui numar mai mare de bunuri culturale, termenul-limita pentru cererile de restituire va fi extins, orice posesor al unui obiect care solicita despagubiri pentru returnarea obiectului va trebui sa dovedeasca faptul ca acesta nu a fost achizitionat ilegal cu buna stiinta, iar schimbul de informatii dintre autoritatile nationale in ceea ce priveste circulatia obiectelor de mare valoare culturala va fi imbunatatit.

Pierderea bunurilor culturale clasificate ca "bunuri apartinand patrimoniului national cu valoare artistica, istorica sau arheologica" este o forma deosebit de grava de trafic ilegal de bunuri culturale. Ea priveaza cetatenii de istoria si identitatea lor si pune in pericol conservarea patrimoniului cultural al statelor membre.

Vicepresedintele Antonio Tajani, comisarul responsabil pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: "Protejarea patrimoniului cultural al tuturor statelor membre este de o importanta majora pentru Uniunea Europeana. Propunerea noastra este, prin urmare, necesara pentru a consolida si mai mult eficacitatea luptei impotriva traficului ilegal de bunuri culturale. Efectul negativ asupra patrimoniilor noastre nationale reprezinta o amenintare grava la adresa protejarii originilor si a istoriei civilizatiei noastre."

Doamna Androulla Vassiliou, comisar pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret a declarat: "Suntem cu totii de acord in legatura cu marea valoare a patrimoniului european si cu necesitatea de a utiliza toate modalitatile disponibile pentru a-l proteja, inclusiv masurile la nivelul UE. Consider ca informatiile privind bunurile care au parasit ilegal teritoriul unei tari trebuie sa circule mai rapid si intr-un cadru mai larg si ca este necesara o cooperare mai puternica intre autoritatile responsabile din statele membre."

Propuneri de facilitare a recuperarii bunurilor culturale care au parasit ilegal teritoriul unui stat

Modificarile propuse ar urma sa se aplice bunurilor culturale clasificate drept "bunuri apartinand patrimoniului national" care au parasit ilegal, dupa 1993, teritoriul unui stat membru si se afla actualmente pe teritoriul unui alt stat membru.

Legislatia actuala a UE ar trebui consolidata prin:

    Extinderea domeniului de aplicare al definitiei bunurilor culturale. Acesta ar trebui sa includa toate bunurile culturale clasificate drept "bunuri apartinand patrimoniului national cu valoare artistica, istorica sau arheologica", in conformitate cu legislatia sau procedurile administrative ale tarilor din UE.

    Prelungirea termenului in care statele membre care au pierdut bunuri pot initia proceduri de restituire pe langa instantele din tara in care se afla in prezent bunul respectiv.

    Utilizarea Sistemului de informare al pietei interne pentru a facilita cooperarea administrativa si schimburile de informatii dintre autoritatile nationale.

    Transferarea sarcinii probei catre posesor (daca se solicita despagubiri). Daca instanta nationala dispune restituirea bunului, in cazul in care posesorii solicita despagubiri pentru renuntarea la bunul in cauza, acestora li se va cere sa demonstreze ca, la momentul achizitionarii, au acordat grija si atentia cuvenite stabilirii originii legale a bunului cultural.

Ce urmeaza?

Propunerea de actualizare a directivei urmeaza acum sa fie discutata de Parlamentul European si de Consiliu. Odata adoptata, statele membre vor dispune de un an pentru a se conforma noilor dispozitii.

Context

Traficul ilegal cu bunuri culturale cuprinde o gama larga de activitati, de la scoaterea in mod ilegal de pe teritoriul unui stat a bunurilor culturale, fara a detine autorizatia obligatorie, pana la comertul cu bunuri furate. El este deseori urmarea unor activitati de criminalitate organizata, in special pe o piata interna fara frontiere, cu un important patrimoniu cultural si istoric.

Actuala Directiva 93/7/CEE a Consiliului a fost adoptata pentru a asigura restituirea bunurilor culturale clasificate drept "bunuri apartinand patrimoniului national cu valoare artistica, istorica sau arheologica" si apartinand categoriilor mentionate in anexa la directiva sau care sunt parte integranta a unor colectii publice sau a unor inventare ale unor institutii ecleziastice. Anexa contine o lista a diferitelor categorii de bunuri culturale care pot sa fie restituite statului membru de origine, enumerate in functie de vechime si de o anumita valoare sau un anumit prag financiar (de exemplu, obiecte arheologice cu o vechime mai mare de 100 de ani, tablouri si picturi realizate manual mai vechi de 50 de ani si cu o valoare de 150 000 EUR).

Rapoartele nationale si evaluarile Comisiei indica faptul ca directiva este utilizata rar si are efect limitat. in prezent, ea nu descurajeaza suficient de mult infractorii care vizeaza in mod special bunurile culturale si nici nu impiedica traficul de bunuri culturale de provenienta necunoscuta.

Sursa: Comisia Europeana



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziterestituire bunuri patrimoniupierderea bunurilor culturalecomisia europeana


Data aparitiei: 03 Iunie 2013

Votati articolul "Noi modificari privind restituirea bunurilor din patrimoniul national care au parasit ilegal teritoriul unei tari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X