email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum vrea Comisia sa ne puna la adapost de evaziunea fiscala

Taxe si Impoziteschimb informatiiautoritati fiscalecombaterea evaziuniifrauda fiscala



Comisia Europeana a propus recent extinderea schimbului automat de informatii intre autoritatile fiscale ale statelor membre ale UE ca parte a actiunilor intensificate de combatere a evaziunii fiscale.

Conform propunerii, dividendele, castigurile de capital, precum si toate celelalte forme de venituri financiare si soldurile conturilor vor fi adaugate la lista categoriilor care fac obiectul schimbului automat de informatii in cadrul UE. Astfel, UE va avea cel mai cuprinzator sistem de schimb automat de informatii din lume.

Algirdas Semeta, comisarul pentru impozitare, vama, statistica, audit si lupta antifrauda, a declarat: "Prin propunerea aceasta, statele membre vor avea la dispozitie un instrument mai bun pentru estimarea si colectarea impozitelor datorate, iar UE va fi mai in masura sa insiste pentru instaurarea unor standarde mai inalte de buna guvernanta fiscala la nivel mondial. Propunerea va reprezenta o arma puternica in arsenalul de care avem nevoie pentru a combate evaziunea fiscala".

Doua acte legislative esentiale prevad deja schimbul automat de informatii in interiorul UE.

Directiva UE privind impozitarea economiilor prevede ca statele membre sa colecteze datele privind economiile persoanelor nerezidente si sa transmita automat aceste date autoritatilor fiscale din tara de resedinta a persoanelor in cauza. Acest sistem este in vigoare din 2005. La Consiliu, este in lucru o propunere de consolidare a acestei directive si de extindere a domeniului sau de aplicare. La Consiliul European din mai 2013, statele membre s-au angajat sa adopte Directiva revizuita privind economiile pana la sfarsitul anului.

Directiva privind cooperarea administrativa prevede schimbul automat de informatii cu privire la alte forme de venituri incepand de la 1 ianuarie 2015.

Acestea sunt: veniturile profesionale, onorariile directorilor, asigurarile de viata, pensiile si proprietatea. Propunerea de astazi are ca scop revizuirea Directivei privind cooperarea administrativa, astfel incat schimbul automat de informatii sa se aplice de la data respectiva si in cazul dividendelor, al castigurilor de capital, al altor forme de castig financiar si al soldurilor conturilor.

Conform acestei propuneri, coroborate cu prevederile de mai sus privind schimbul automat de informatii, statele membre vor schimba intre ele la fel de multe informatii pe cat s-au angajat sa schimbe si cu SUA in temeiul legii americane a conformitatii fiscale a conturilor deschise in strainatate (Foreign Account Tax Compliance Act - FATCA).

Context

In decembrie 2012, Comisia a prezentat un plan de actiune pentru un raspuns mai eficace al UE in fata evaziunii si a fraudei fiscale. Planul cuprindea un set cuprinzator de masuri menite sa ajute statele membre sa-si protejeze baza impozabila si sa recastige miliardele de euro care li s-ar datora in mod legitim. Planul de actiune a pus in evidenta necesitatea promovarii schimbului automat de informatii ca standard european si international de transparenta si a schimbului de informatii in materie fiscala.

Consiliul ECOFIN din 14 mai 2013 a salutat planul de actiune. Consiliul European din 22 mai 2013 a cerut extinderea schimbului automat de informatii la nivelul UE si la nivel international, in vederea unei mai bune combateri a fraudei fiscale, a evaziunii fiscale si a planificarii fiscale agresive, si a salutat intentia Comisiei de a formula o propunere in acest sens.

Sursa: Comisia Europeana



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziteschimb informatiiautoritati fiscalecombaterea evaziuniifrauda fiscala


Data aparitiei: 14 Iunie 2013

Votati articolul "Cum vrea Comisia sa ne puna la adapost de evaziunea fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X