Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul hotelier vizeaza firmele care nu declara profit. Taxa pe camera de hotel va ajunge pana la 200 euro

Taxe si Impoziteimpozitul hoteliertaxa pe cameraMaria Grapinievaziune fiscalaimpozitare


Noul impozit pe camera de hotel ar putea fi cuprins intre 42 si 200 euro pe an pentru structurile din Bucuresti, 15-66 de euro pentru cele de pe litoral si 19-82 euro pentru statiunile montane. Aceste calcule au fost transmise de Ministerul Economiei catre Ministerul Finantelor, potrivit Mediafax.

Sistemul de taxare a hotelurilor si pensiunilor are in vedere impozitarea care sa inlocuiasca cota  de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri. Prin acest nou impozit se mareste baza de impozitare, fiind incluse aici si firmele care nu declara profit si care fac astfel evaziune fiscala.

Formulele de calcul pentru noul impozit au rezultat in urma discutiilor purtate de Ministerul Economiei cu reprezentantii patronatelor din turism. Acestea includ o valoare de baza a impozitului, care este de 50 de euro pe camera pe an pentru hotelurile de 1-2 stele, de 75 de euro pentru trei stele, 125 de euro pentru patru stele si 200 de euro in cazul unitatilor de cinci stele. Impozitul se calculeaza inmultind trei indicatori: valoarea de baza, coeficientii de sezonalitate si cei de zona.

Astfel, proprietarii hotelurilor de trei stele din Capitala vor plati 75 de euro pe camera pe an daca acestea sunt amplasate central (zona A), 72 de euro daca sunt intr-o zona semicentrala (zona B), 66 de euro pentru un cartier mai indepartat de centru (zona C) si 63 de euro pentru periferie (zona D). Un hotel de 1-2 stele din Bucuresti, din zona ultracentrala (zona A), ar urma sa plateasca un impozit pe camera de 50 de euro, pentru zona B va plati 48 de euro, 44 de euro pentru zona C si 42 de euro pentru zona D.

La patru stele, unitatile de cazare din Bucuresti vor fi taxate cu 125 de euro pe camera in zona A, 120 de euro in zona B, 110 euro in zona C si 105 euro in zona D. Cea mai mare taxa va fi achitata de un hotel de cinci stele din zona A (200 de euro), iar pentru celelalte zone impozitul pe camera va fi de 192, 176, respectiv 168 de euro.

Hotelurile clasificate la 1-2 stele din municipii vor plati 45,6 euro pe camera pe an, daca sunt amplasate in zona A, 43,6 euro in zona B, 40 de euro in zona C si 38,4 euro in zona D.

Noua modalitate de impozitare nu va fi una suplimentara si firmele care plateau corect pana in prezent vor achita mai putin, iar cele care nu plateau deloc vor fi taxate, potrivit Ministerului Economiei. In prezent, hotelurile si pensiunile care au cifra de afaceri sub 65.000 de euro platesc un impozit de 3% pe cifra de afaceri. Daca depasesc acest volum, nu mai sunt impozitate pe cifra de afaceri, ci cu 16% pe profit.

Ministrul delegat pentru IMM si Turism, Maria Grapini, a afirmat de mai multe ori ca anumiti hotelieri declara pierderi tocmai pentru a nu fi impozitati. "Efectele scontate ale introducerii acestei noi modalitati de impozitare, care va inlocui plata impozitului de 16% pe profit sau 3% pe venitul microintreprinderilor, sunt cele de implementare a unei etici in afaceri, care va conduce si la o conformare voluntara de plata a taxelor si impozitelor, marindu-se si baza de colectare (cei care plateau corect pana acum, vor plati mai putin, iar cei care nu plateau deloc, prin noua modalitate de impozitare vor plati)", a aratat ministrul.

In Romania sunt inregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de locuri de cazare (circa 100.000 de camere).


Sursa: Hotnews.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziteimpozitul hoteliertaxa pe cameraMaria Grapinievaziune fiscalaimpozitare


Data aparitiei: 17 Iunie 2013

Votati articolul "Impozitul hotelier vizeaza firmele care nu declara profit. Taxa pe camera de hotel va ajunge pana la 200 euro":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

X