email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consultare publica privind insolventa intreprinderilor

Taxe si Impoziteafaceriinsolventa intreprinderilorintreprinderiprocedurile de insolventa


Comisia Europeana a lansat o consultare publica cu privire la o abordare europeana in materie de esec in afaceri si insolventa, care pune accentul pe sprijinirea intreprinderilor viabile sa supravietuiasca si pe acordarea intreprinzatorilor cinstiti a unei a doua sanse, protejand in acelasi timp dreptul creditorilor de a-si recupera banii. Procedurile ar trebui sa fie rapide si eficiente, atat in interesul debitorilor, cat si al creditorilor, si ar trebui sa contribuie la mentinerea locurilor de munca, sa ii ajute pe furnizori sa isi pastreze clientii, iar pe proprietarii intreprinderilor sa pastreze valoarea investitiilor facute in intreprinderi viabile.

Disparitatile dintre legislatiile nationale privind insolventa pot crea incertitudine juridica si un mediu de afaceri ostil. Problemele principale sunt perioada necesara descarcarii de obligatii conditiile pentru deschiderea procedurii, depunerea creantelor si normele privind planurile de restructurare. Acestea pot avea un efect negativ asupra investitiilor transfrontaliere. Consultarea va solicita punctele de vedere ale partilor interesate cu privire la cele mai bune modalitati de a raspunde acestor provocari.
    
"Europa are nevoie de o cultura a «salvarii si redresarii» pentru intreprinderile si persoanele viabile care se confrunta cu dificultati financiare", a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. "Intreprinzatorilor cinstiti ar trebui sa li se acorde o a doua sansa, astfel incat, in cazul in care apar probleme, insolventa sa nu devina o pedeapsa pe viata. IMM-urile, care constituie coloana vertebrala a economiei noastre, sunt deosebit de importante. Contez pe toate persoanele interesate sa participe in mod activ la aceasta consultare, astfel incat sa putem strange cele mai bune idei cu privire la modul in care trebuie sa raspundem la provocarea reprezentata de insolventa intreprinderilor."        

Propunerea de modernizare a Regulamentului UE privind insolventa - care dateaza din 2000 - este un prim pas important pentru a aduce legislatia UE in materie de insolventa in secolul al XXI-lea (IP/12/1354, MEMO/12/969). In acelasi timp, este evident ca doar prin revizuirea regulamentului nu se pot aborda provocarile fundamentale ale cazurilor transfrontaliere de insolventa, cum ar fi, uneori, diferentele importante in ceea ce priveste legislatiile nationale in materie de insolventa. Iata de ce comunicarea pe care Comisia a adoptat-o in paralel cu propunerea de regulament privind insolventa, in decembrie 2012, a initiat un proces de reflectie asupra unei noi abordari la nivelul UE privind esecul in afaceri in lumina normelor divergente, la nivel national, privind insolventa. Consultarea de astazi se inscrie in logica acestui demers.

Una dintre problemele ridicate in cadrul consultarii este necesitatea de a armoniza perioada necesara descarcarii de obligatii (perioada necesara pentru inchiderea intreprinderii falimentare), care este deseori privita ca fiind cruciala pentru posibilitatea de a reincepe o afacere. in prezent, perioada necesara inchiderii unei intreprinderi falimentare variaza in mod semnificativ pe teritoriul UE, de la patru luni in Irlanda la peste sase ani in Republica Ceha, iar, in unele tari, intreprinzatorii care au avut o intreprindere falimentara nu pot obtine niciodata descarcarea de obligatii.

Consultarea vizeaza si normele care reglementeaza exercitarea profesiei de administrator judiciar. Mai mult, partile interesate sunt intrebate daca normele existente privind obligatiile si raspunderea directorilor in caz de insolvabilitate creeaza probleme in practica si daca ar trebui introduse norme la nivelul UE pentru a se garanta ca administratorii fraudulosi care au facut obiectul unei interdictii intr-o tara nu pot administra o societate intr-o alta tara. In final, consultarea pune intrebarea daca in practica exista probleme legate de incertitudinea juridica cauzata de diferitele conditii in care se poate cere instantei evitarea unui act al unui debitor insolvent care este in detrimentul creditorilor.

Aceasta consultare este deschisa pana la data de 11 octombrie 2013 si pot fi accesata la adresa: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=InsolvencyTwo
    
    

Context

Intreprinderile sunt esentiale pentru a crea prosperitate si locuri de munca. Dar infiintarea - si mentinerea - unei afaceri este un lucru dificil, in special in climatul economic actual.

Cifrele arata cat de urgenta este luarea de masuri in acest domeniu: jumatate din totalul intreprinderilor nu supravietuiesc primilor cinci ani de existenta. in UE, in medie, 200 000 de firme dau faliment anual, ceea ce duce la pierderea a 1,7 milioane de locuri de munca. Un sfert dintre aceste falimente au un element transfrontalier.

Ca raspuns european, Comisia a prezentat in decembrie 2012 un pachet de masuri pentru modernizarea normelor in materie de insolventa (IP/12/1354, MEMO/12/969). Principalele elemente ale pachetului au fost o propunere de modificare a Regulamentului privind insolventa si o comunicare de politica privind "O noua abordare europeana privind esecul in afaceri si insolventa".

Sediul materiei este Regulamentul (CE) nr. 1346/2000 privind procedurile de insolventa ("Regulamentul privind insolventa"), care se aplica din 31 mai 2002. Regulamentul contine norme in materie de jurisdictie, recunoastere si lege aplicabila si prevede coordonarea procedurilor de insolventa deschise in mai multe state membre. Regulamentul se aplica ori de cate ori debitorul are active sau creditori in mai multe state membre.
    
    
Sursa: Comisia Europeana


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziteafaceriinsolventa intreprinderilorintreprinderiprocedurile de insolventa


Data aparitiei: 08 Iulie 2013

Votati articolul "Consultare publica privind insolventa intreprinderilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X