email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CEASS: Cardul european de asigurari sociale de sanatate e detinut doar de doi europeni din cinci

Taxe si ImpoziteCEASScardul european de asigurari de sanatatecomisia europeana


Rapoartele recente indica faptul ca peste 190 de milioane de persoane detin un card european de asigurari sociale de sanatate (CEASS), care le permite sa obtina ingrijiri medicale de urgenta si, astfel, sa se bucure de vacante lipsite de griji atunci cand calatoresc in Uniunea Europeana, Elvetia, Liechtenstein, Norvegia si Islanda.

Numarul titularilor de CEASS a crescut in mod constant, in 2012 inregistrandu-se 15 milioane de noi cetateni care detin un CEASS comparativ cu anul precedent.    

László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat: "Cardul european de asigurari sociale de sanatate este un adevarat succes, avand in vedere ca doi europeni din cinci detin un card cu ajutorul caruia pot sa economiseasca timp si bani in cazul in care se imbolnavesc sau se ranesc in timpul unei calatorii in strainatate. in cea mai mare parte a timpului, CEASS functioneaza fara probleme. Cu toate acestea, in cazul in care un stat membru nu isi indeplineste obligatiile prevazute de legislatia UE si refuza recunoasterea cardului, Comisia va lua masuri pentru a proteja drepturile cetatenilor europeni”.
     

CEASS confirma dreptul unei persoane de a primi tratament de urgenta in cadrul sistemului public de sanatate al tarii gazda in aceleasi conditii si la acelasi pret ca si cetatenii tarii respective. Cardul este eliberat gratuit de catre furnizorul national de servicii de asigurari de sanatate din tara de origine. CEASS nu poate fi utilizat pentru a acoperi tratamentele planificate in alta tara.

Spitalele care asigura servicii de sanatate publica sunt obligate sa recunoasca CEASS. In marea majoritate a cazurilor, pacientii care prezinta CEASS beneficiaza de asistenta medicala necesara, iar costurile le sunt rambursate fara probleme. in cazul in care cardul nu este acceptat, pacientii ar trebui sa contacteze autoritatea de sanatate relevanta din tara pe care o viziteaza. Numerele de contact pentru cazuri de urgenta sunt usor accesibile prin intermediul aplicatiei CEASS pentru telefoanele de tip smartphone si tablete (a se vedea mai jos).

In cazul unui nou refuz, pacientii ar trebui sa solicite asistenta din partea autoritatilor din domeniul sanatatii din tara lor de origine. in cazul in care se confrunta din nou cu probleme, pacientii ar trebui sa contacteze Comisia Europeana. Comisia poate investiga reclamatiile si supune problema autoritatilor din tara in cauza, astfel cum a fost recent cazul Spaniei (IP/13/474). impotriva oricarui stat membru care nu aplica legislatia UE privind utilizarea CEASS vor fi initiate proceduri privind incalcarea dreptului UE.


Sursa: Comisia Europeana



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si ImpoziteCEASScardul european de asigurari de sanatatecomisia europeana


Data aparitiei: 16 Iulie 2013

Votati articolul "CEASS: Cardul european de asigurari sociale de sanatate e detinut doar de doi europeni din cinci":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X