email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati cu privire la organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala

consultanta fiscala

NOUTATI CU PRIVIRE LA ORGANIZAREA SI EXERCITAREA ACTIVITATII DE CONSULTANTA FISCALA

ORDONANTA DE URGENTA nr. 53 din 20 iunie 2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 429 din data de 27 iunie 2007.

Acest act normativ aduce completari si explicatii cu privire la:

- definirea unor termeni privind activitatea de consultanta

- activitatea de consultanta

- regulile de atribuire a calitatii de consultant fiscal

- exercitarea activitatii de consultanta fiscala

- registrul consultantilor fiscali

- exercitarea profesiei de consultant fiscal in romania

- sanctiuni contraventionale

- inregistrarea societatilor de consultanta fiscala

- regulamentul de organizare si functionare a ccf

DEFINIREA UNOR TERMENI PRIVIND ACTIVITATEA DE CONSULTANTA

Consultant fiscal este orice persoana provenind dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, care este autorizata sa isi desfasoare activitatea profesionala de consultant fiscal intr-un stat membru.

Stat membru de origine este statul membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European in care consultantul fiscal a obtinut dreptul de a desfasura activitatea de consultant fiscal inainte de a practica profesia in Romania.

Gruparea este orice entitate cu sau fara personalitate juridica, organizata potrivit legislatiei unui stat membru, in cadrul careia consultantii fiscali isi desfasoara activitatea de consultanta fiscala impreuna, sub nume comun.

ACTIVITATEA DE CONSULTANTA

Activitatea de consultanta fiscala cuprinde:

a) acordarea de servicii profesionale in domeniul fiscal;

b) acordarea de servicii si asistenta de specialitate pentru intocmirea declaratiilor de impozite si taxe;

c) asistenta si servicii pe probleme de procedura fiscala;

d) asistenta privind intocmirea documentatiei pentru exercitarea cailor de atac impotriva titlurilor de creanta si a altor acte administrative fiscale;

e) asistenta privind creantele bugetului general consolidat, cu respectarea prevederilor legale in vigoare;

f) asistenta si reprezentare in fata organelor fiscale, inclusiv acordarea de asistenta de specialitate pe parcursul derularii inspectiei fiscale;

g) realizarea de expertize fiscale la solicitarea organelor judecatoresti, organelor de cercetare penala, organelor fiscale sau a altor parti interesate;

h) asistenta fiscala in cauzele aflate pe rolul unei autoritati jurisdictionale.

Pentru exercitarea activitatii de consultanta fiscala este obligatorie asigurarea pentru raspunderea profesionala.

REGULILE DE ATRIBUIRE A CALITATII DE CONSULTANT FISCAL

Pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal candidatii, persoane fizice, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) sa fie licentiati ai unei facultati cu profil economic si/sau juridic;

b) sa aiba o experienta de minimum 5 ani dupa obtinerea licentei, in una dintre urmatoarele activitati:

- elaborarea, avizarea, aprobarea sau aplicarea legislatiei fiscale;

- servicii de administrare a legislatiei fiscale;

- elaborarea sau aplicarea reglementarilor contabile;

- activitate financiar-contabila.

Persoana care a promovat examenul de consultant fiscal este obligata sa se inregistreze in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor comerciale de consultanta fiscala in termen de 60 de zile de la comunicarea rezultatului examenului.

Conditiile privind inscrierea in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor comerciale de consultanta fiscala se stabilesc prin Regulamentul de organizare si functionare al Camerei Consultantilor Fiscali.

Activitatea de consultanta fiscala poate fi desfasurata numai de persoanele inscrise in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor comerciale de consultanta fiscala la sectiunea «persoane active».

Carnetul profesional va fi vizat anual.

EXERCITAREA ACTIVITATII DE CONSULTANTA FISCALA

Consultantii fiscali pot sa isi desfasoare activitatea ca persoane fizice independente sau se pot asocia in societati comerciale care au in obiectul de activitate consultanta fiscala. Societatea comerciala trebuie sa aiba cel putin un asociat/actionar si administrator care sa aiba calitatea de consultant fiscal.

Pentru exercitarea activitatii de consultanta fiscala, societatile comerciale trebuie sa fie autorizate de Camera Consultantilor Fiscali.

In vederea obtinerii autorizatiei de functionare, societatile comerciale platesc o taxa in contul Camerei Consultantilor Fiscali. Cuantumul taxei se stabileste prin hotarare a Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali.

REGISTRUL CONSULTANTILOR FISCALI

In Registrul consultantilor fiscali si al societatilor comerciale de consultanta fiscala vor fi inscrisi membrii Camerei ca membri activi sau inactivi.

In Registrul consultantilor fiscali si al societatilor comerciale de consultanta fiscala vor fi mentionate urmatoarele date referitoare la membrii Camerei:

a) pentru persoanele fizice:

- numele si prenumele;

- numarul carnetului profesional;

- localitatea de domiciliu;

- alte date de identificare a persoanei;

b) pentru societatile comerciale de consultanta fiscala:

- denumirea si sediul social;

- numele si prenumele, numarul carnetului profesional si localitatea de domiciliu ale persoanelor fizice care efectueaza consultanta fiscala in numele societatii comerciale de consultanta fiscala;

- numele si prenumele asociatilor/actionarilor, administratorilor care au calitatea de consultant fiscal;

- alte date de identificare.

Membrii Camerei sunt obligati sa anunte orice modificare a datelor inscrise in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala, in termen de 30 de zile.

Consultantii fiscali vor depune o declaratie pe propria raspundere pentru a fi inregistrati la sectiunea «persoane inactive» din Registrul consultantilor fiscali si al societatilor comerciale de consultanta fiscala.

EXERCITAREA PROFESIEI DE CONSULTANT FISCAL IN ROMANIA

Exercitarea in Romania a profesiei de catre consultantii fiscali care au obtinut calificarea profesionala in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European se poate desfasura in una dintre urmatoarele forme:

a) in mod independent sau in asociere;

b) consultanti fiscali salariati in Romania;

c) prin prestarea de servicii,

Pentru exercitarea activitatii de consultant fiscal sub forma prestarii de servicii, consultantul fiscal trebuie sa respecte conditiile si regulile de conduita profesionala ale statului membru de origine, precum si legislatia romana privind profesia, in special cu privire la incompatibilitati si la secretul profesional.

Consultantii fiscali provenind din statele membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European pot desfasura activitati de consultant fiscal in Romania sub forma prestarii de servicii.

Consultantul fiscal care presteaza servicii in Romania este obligat sa dovedeasca autoritatilor romane calitatea de consultant fiscal dobandita intr-un stat membru din Uniunea Europeana sau al Spatiului Economic European.

SANCTIUNI CONTRAVENTIONALE

Utilizarea titlului de consultant fiscal, consilier fiscal sau a denumirii societatii comerciale de societate de consultanta fiscala in alte conditii decat cele prevazute de OU 53/2007 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 25.000 lei si potrivit legii penale, este considerata infractiune.

Neinregistrarea in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor comerciale de consultanta fiscala in termenul de 60 de zile conform OU 53 /2007 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

a) cu amenda de 1.000 lei daca se solicita inregistrarea in termen de pana la un an de la data comunicarii rezultatului examenului;

b) cu retragerea dreptului de a se mai inscrie in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor comerciale de consultanta fiscala atat la sectiunea «persoane active», cat si la sectiunea «persoane inactive».

INREGISTRAREA SOCIETATILOR DE CONSULTANTA FISCALA

Societatile comerciale de consultanta in domeniul fiscal, expertiza contabila si audit financiar, care la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta nr. 53 din 20 iunie 2007 au inscrisa in actul lor constitutiv si activitatea de consultanta fiscala pe care o desfasoara in alte conditii, sunt obligate ca, in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a acesteia, sa se inregistreze in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor comerciale de consultanta fiscala.

REGULAMENTUL DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE A CCF

In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta nr. 53 din 20 iunie 2007, Camera Consultantilor Fiscali va aproba Regulamentul de organizare si functionare al Camerei Consultantilor Fiscali.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
consultanta fiscala


Data aparitiei: 02 August 2007

Votati articolul "Noutati cu privire la organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X