email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Norme tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere si in antrepozitele libere

reglementari vamaleantrepozite libere

NORME TEHNICE PRIVIND APLICAREA UNIFORMA A REGLEMENTARILOR VAMALE IN ZONELE LIBERE SI IN ANTREPOZITELE LIBERE

OMFP 7394/2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere si antrepozitele libere a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 532 din data de 7 august 2007 si reglementeaza procedurile vamale aplicabile in zonele libere si antrepozitele libere situate pe teritoriul vamal al Romaniei.

1.Dispozitii generale

In materie de reglementari vamale, au aplicabilitate aceleasi reguli atat in zonele libere cat si in antrepozitele .

In conformitate cu prevederile art. 4 pct. 15 lit. b) din Regulamentul CEE nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar , introducerea marfurilor intr-o zona libera sau intr-un antrepozit liber reprezinta o destinatie vamala ce nu presupune in mod obligatoriu o actiune de declarare a marfurilor.

In sensul aplicarii art. 166 lit. a) din Regulamentul CEE nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar, marfurile necomunitare aflate in aceste perimetre sunt considerate ca nefiind situate pe teritoriul vamal al Comunitatii numai in ceea ce priveste aplicarea drepturilor de import si a masurilor de politica comerciala la import.

2. Infiintarea antrepozitelor libere

Autorizarea unui antrepozit liber se acorda persoanelor juridice care in anul anterior, calculat din momentul depunerii cererii de autorizare, au derulat operatiuni de comert exterior cu state terte, avand ca obiect marfuri necomunitare in valoare de cel putin 3 milioane de euro , avandu-se in vedere si valorile estimate ale operatiunilor de comert exterior cu marfuri necomunitare, dovedite pe baza contractelor/comenzilor incheiate.

Cererea de autorizare a unui antrepozit liber se depune la directia regionala pentru accize si operatiuni vamale in a carei raza de competenta se afla locatia pentru care se solicita autorizarea.

Un antrepozit liber poate fi autorizat si pentru o parte dintr-o locatie, cu conditia ca aceasta sa fie imprejmuita si ca zona exterioara contigua a imprejmuirii sa nu permita introducerea sau scoaterea de marfuri prin alte puncte decat cele de intrare si de iesire.

In cazul in care cererea si documentele depuse in vederea autorizarii sunt complete, autoritatea vamala emitenta solicita autoritatii vamale competente cu supravegherea vamala a respectivei locatii, transmiterea unui raport privind indeplinirea conditiilor necesare asigurarii controlului si supravegherii vamale.

Rezultatul verificarilor se transmite catre autoritatea vamala emitenta, in termen de 10 zile de la data solicitarii raportului, pe baza raportului de agreare a antrepozitului liber iar daca toate conditiile cerute sunt indeplinite, autoritatea vamala emitenta emite autorizatia de antrepozit liber.

Titularului antrepozitului liber ii revine responsabilitatea asigurarii intretinerii, securitatii si pazei locatiei in cauza, astfel incat marfurile sa nu fie sustrase de la supravegherea vamala. Autorizatia de antrepozit liber se emite pe o durata nelimitata.

3. Modificarea unui element constructiv dintr-o zona libera sau antrepozit liber

Constructia sau modificarea unei cladiri din zona libera sau dintr-un antrepozit liber trebuie sa faca obiectul unei cereri scrise care se depune la autoritatea vamala de control a zonei libere sau a antrepozitului liber.

Autoritatea vamala de control elibereaza o autorizatie de construire scrisa, cu conditia ca activitatea exercitata in respectiva cladire sa nu impiedice exercitarea supravegherii vamale a zonei libere sau a antrepozitului liber, respectiv aplicarea corecta a reglementarilor vamale.

4 . Tipul activitatilor desfasurate in zonele libere si antrepozitele libere

Exercitarea oricarei activitati intr-o zona libera sau antrepozit liber trebuie notificata in prealabil de catre fiecare operator autoritatii vamale de control. Aceasta notificare se face prin cererea prevazuta la art. 804 din Regulamentul Comisiei nr. 2.454/93 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului Consiliului nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar.

Anumite activitati pot fi limitate sau interzise de catre autoritatea vamala, tinand cont de:

a) felul marfurilor supuse activitatilor, si

b) necesitatile de control care antreneaza un cost administrativ disproportionat in raport cu avantajele economice ce rezulta din exercitarea activitatii in cauza in zona libera sau antrepozitul liber

5. Evidenta operativa

Evidenta operativa trebuie sa permita autoritatii vamale de control sa identifice marfurile comunitare sau necomunitare care se gasesc in zona libera sau in antrepozitul liber si sa urmareasca fluxul complet al marfurilor de la introducere si pana la scoaterea acestora.

Desfasurarea unei activitati intr-o zona libera sau intr-un antrepozit liber este conditionata de aprobarea prealabila de catre autoritatea vamala de control a evidentei operative a marfurilor.

Cand operatorul foloseste pentru tinerea evidentei operative un sistem informatic comun, gestionat de catre administratia zonei libere, aprobat in prealabil de autoritatea vamala, acesta trebuie sa precizeze acest aspect in cererea de aprobare a evidentei operative.

Evidenta operativa poate fi tinuta manual sau prin mijloace informatice si poate fi constituita din mai multe evidente separate dupa felul marfurilor, statutul vamal, regimul vamal sau poate fi una globala.

In cazul in care marfurile sunt plasate intr-un regim vamal economic, operatorii au obligatia de a tine evidentele specifice regimului in cauza. In aceste situatii, evidenta operativa globala se completeaza cu mentiunile specifice regimului pentru operatiunile in cauza. Operatorul trebuie sa fie in masura sa prezinte extrase din evidenta operativa pentru regimul vamal.

Evidenta operativa se prezinta la solicitarea autoritatii vamale de control.

6. Conditii de functionare a zonelor libere si antrepozitelor libere

Plasarea marfurilor in zone libere sau antrepozite libere se realizeaza cu respectarea prevederilor art. 169 si 170 din Regulamentul Consiliului nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar.

Marfurile prohibite cu orice titlu, a caror introducere pe teritoriul vamal al Comunitatii este interzisa, nu pot fi depozitate in zonele sau antrepozitele libere.

Introducerea in zona libera sau antrepozitul liber de marfuri supuse unor autorizatii speciale la intrarea lor pe teritoriul vamal al Comunitatii, potrivit reglementarilor speciale privind protectia patrimoniului, a sanatatii publice, a securitatii publice, a ordinii publice sau a mediului, se face cu respectarea acestora.

Masurile de politica comerciala sau de prohibitie care sunt prevazute la exportul marfurilor comunitare sau cu ocazia reexportului de marfuri necomunitare se aplica la exportul sau reexportul in afara teritoriului vamal al Comunitatii al marfurilor care pleaca dintr-o zona libera sau dintr-un antrepozit liber.

7. Functionarea zonelor libere si antrepozitelor libere

Marfurile sosite in locurile destinate desfasurarii activitatilor autorizate se inregistreaza fara intarziere de catre operator in evidenta operativa.

Marfurile care fac obiectul unei transbordari in interiorul unei zone libere sau unui antrepozit liber nu se inscriu in evidenta operativa a operatorului. Acesta are obligatia sa puna la dispozitia autoritatii vamale de control documentele referitoare la operatiunea de transbordare.

Scoaterea marfurilor comunitare , dupa stationarea lor intr-o zona libera sau antrepozit liber in statul membru de plecare, si reintroducerea acestora in alta parte a teritoriului vamal al Comunitatii se fac fara formalitati vamale .

8. Utilizarea regimului de perfectionare activa, admitere temporara sau transformare sub control vamal in interiorul unei zone libere sau antrepozit liber

Operatiunile de plasare a marfurilor si de incheiere a regimurilor de perfectionare activa, admitere temporara si de transformare sub control vamal sau admitere temporara, efectuate intr-o zona sau antrepozit liber, se pot desfasura in procedura normala sau in procedura de vamuire la domiciliu.

In cazul utilizarii procedurii de vamuire la domiciliu, este obligatorie tinerea evidentelor aferente regimurilor de perfectionare activa, admitere temporara sau de transformare sub control vamal si al indeplinirii conditiilor specifice acestor regimuri.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reglementari vamaleantrepozite libere


Data aparitiei: 21 August 2007

Votati articolul "Norme tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere si in antrepozitele libere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X