email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul fiscal al taxei de prima inmatriculare in Romania

taxa prima inmatricularetratament fiscal

TRATAMENTUL FISCAL AL TAXEI DE PRIMA INMATRICULARE IN ROMANIA

Taxa speciala datorata la prima inmatriculare se aplica incepand cu data de 01.01.2007. Platitorii sunt: persoane fizice sau juridice care fac inmatricularea autoturismelor sau autovehiculelor. Taxa se plateste la trezoreria statului din cadrul unitatilor fiscale in a caror evidenta sunt inregistrati platitorii de impozite si taxe si se achita in numerar sau prin ordin de plata. Formula de calcul este prevazuta la art. 214 din Legea nr. 343/2006, modificata prin O.U.G. nr.110/21.12.2006, de modificare si completarea a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.

1.Cand se plateste taxa de prima inmatriculare

Potrivit prevederilor art.2142 alin.(1) din Codul fiscal, asa cum a fost modificat prin OUG nr.110/2006, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule comerciale se plateste cu ocazia primei inmatriculari a acestora in Romania - indiferent daca este vorba de o inmatriculare temporara sau una definitiva -, cu exceptiile prevazute de lege.

In conditiile in care autoturismul la care se face referire in adresa v-a fi achizitionat in baza unui contract de leasing de la o societate de leasing, dupa data de de 1 ianuarie 2007, acest autovehicul intra sub incidenta taxei speciale la prima inmatriculare in Romania si va fi achitata de catre societatea de leasing. La sfarsitul perioadei de leasing, taxa speciala nu se mai datoreaza cu ocazia inmatricularii autovehiculului pe numele noului proprietar.

2.Metodologia de calcul a taxei speciale

Taxa de prima inmatriculare are la baza in principal elemente privind capacitatea cilindrica a autovehiculului, norma de poluare in care se incadreaza si vechimea acestuia.

Astfel, in conformitate cu art. 2141 din Legea nr. 343/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in M.O. nr. 662 din 1 august 2006, formula de calcul a taxei speciale este:

Taxa speciala

=

Capacitatea

cilindrica

(cmc)

X

Taxa

speciala

(euro/cmc)

X

Coeficient

corelare

X

(100-coeficient reducere)

100

Nivelul taxei speciale, al coeficientului de corelare, precum si al coeficientului de reducere sunt prevazute in anexele 4 si 5 la titlul VII din Legea nr. 343/2006, publicata in M.O. nr. 662 din 1 August 2006.

3. Cand se plateste taxa de prima inmatriculare

Potrivit prevederilor art.2142 alin.(1) din Codul fiscal, asa cum a fost modificat prin OUG nr.110/2006, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule comerciale se plateste cu ocazia primei inmatriculari a acestora in Romania - indiferent daca este vorba de o inmatriculare temporara sau una definitiva -, cu exceptiile prevazute de lege.

In conditiile in care autoturismul la care se face referire in adresa v-a fi achizitionat in baza unui contract de leasing de la o societate de leasing, dupa data de de 1 ianuarie 2007, acest autovehicul intra sub incidenta taxei speciale la prima inmatriculare in Romania si va fi achitata de catre societatea de leasing. La sfarsitul perioadei de leasing, taxa speciala nu se mai datoreaza cu ocazia inmatricularii autovehiculului pe numele noului proprietar.

4. Plata taxa auto pentru persoanele straine

Potrivit prevederilor art.2142 din Legea nr. 71/2003 privind Codul Fiscal, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr.343 / 2006, taxele speciale se platesc cu ocazia primei inmatriculari in Romania (indiferent daca este vorba de o inmatriculare temporara sau definitiva), cu exceptiile prevazute de lege.

Intrucat din cele prezentate de petent rezultă că autoturismul pe care il detine a fost inmatriculat temporar in circulatie incă din anul 2000, considerăm că pentru inmatricularea definitivă a acestuia nu se datorează taxa specială (fiind o nouă inmatriculare in circulatie in Romania a aceluiasi autoturism).

De asemenea, precizăm că pentru autoturismele introduse in tară in regim de admitere temporară anterior datei de 1 ianuarie 2007 si pentru care acest regim incetează după această dată, se datorează accizele prevăzute de lege la momentul introducerii bunului respectiv in Romania.

5. Unde se plateste taxa speciala de prima inmatriculare

I n conformitate cu prevederile alin. (2) al pct. 31A2 de la titlul VII din normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, modificate si completate prin Hotararea Guvernului nr. 1861/2006 "Taxa speciala se plateste de catre persoana fizica sau juridica care face inmatricularea, in numerar sau prin virament, pe baza de ordin de plata pentru trezoreria statului (OPT), la unitatile trezoreriei statului din cadrul unitatilor fiscale in a caror evidenta acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe, raspunderea privind suma de plata aferenta taxei speciale revenind platitorului. In documentul de plata la rubrica "Reprezentand" se va inscrie obligatoriu seria cartii de identitate a autoturismului sau a autovehiculului."

Avand in vedere cele mentionate mai sus, consideram ca in conditiile in care pe ordinul de plata pentru trezoreria statului (OPT) au fost inscrise seriile cartilor de identitate ale celor cinci autoturisme ce urmeaza a fi inmatriculate, plata este legal efectuata.

Principiul privind utilizarea pe durata unui an calendaristic a cursului de schimb euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul anterior, este in concordanta cu directivele comunitare care reglementeaza regimul produselor supuse obligatoriu accizelor, respectiv:

- pentru alcool si bauturi alcoolice - Directiva 92/84/CEE;

- pentru tutunuri prelucrate - Directiva 92/79/CEE

- pentru produse energetice si electricitate - Directiva 2003/96/CE

Potrivit prevederilor din aceste directive, atunci cand un stat membru nu a adoptat moneda euro, valoarea euro in moneda nationala ce trebuie aplicata valorii nivelurilor de impozitare se stabileste o data pe an. Cursurile de schimb care se aplica sunt cele obtinute in prima zi lucratoare din luna octombrie si se aplica incepand cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmator.

6. Persoanele cu handicap sunt scutite de la plata taxei auto

Potrivit prevederilor alin.(l) al art.2141 din Codul fiscal, asa cum a fost modificat prin OUG nr.l 10/2006, nu intra sub incidenta taxei speciale prevazute pentru autoturismele si autovehiculele comerciale cu masa totala maxima autorizata de pana la 3,5 tone inclusiv, autovehiculele special echipate pentru persoanele cu handicap.

In ceea ce priveste notiunea de autoturisme special echipate pentru persoanele cu handicap, mentionam ca aceasta este definita la alin. (6) al pct.311 din normele metodologice aferente titlului VII - Accize si alte taxe speciale, aprobate prin H.G. nr.44/2004, modificate prin H.G.nr.1861/2006, ca "reprezentand autoturismele care sunt destinate exclusiv utilizarii de catre aceste persoane".

7. Ce se intampla cu autoturismele prevenite din donatii sau finantate din imprumuturi nerambursabile

Potrivit prevederilor art. 2143 lit.b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr. 343/2006, sunt scutite de plata taxelor speciale autoturismele provenite din donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica, acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate.

Astfel, autoturismul provenit din donatie pentru o biserica nu se incadreaza in sfera scutirilor de la plata taxei speciale .

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxa prima inmatricularetratament fiscal


Data aparitiei: 07 Septembrie 2007

Votati articolul "Tratamentul fiscal al taxei de prima inmatriculare in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X